Door SWiF
Geplaatst op 25 februari 2015
De manier waarop we gebruik maken van internet verandert in rap tempo. De opkomst van mobiel internet via een breed scala aan apparaten heeft ervoor gezorgd dat een website met een vaste breedte niet langer volstaat. Om bezoekers een optimale gebruikerservaring te bieden, moet de informatie op ieder apparaat met een internetverbinding gemakkelijk te raadplegen zijn. Dit heeft gevolgen voor de manier waarop websites gebouwd worden.
Een responsive website vormt zich automatisch naar de schermgrootte van een apparaat. Nou, automatisch... Webdesigners bepalen voor iedere breedte het optimale scenario. Naarmate het scherm smaller wordt, is er minder ruimte om elementen naast elkaar te plaatsen. Om die reden wordt bijvoorbeeld het hoofdmenu op mobiele apparaten vaak vervangen door een mobiel menu, ook wel een hamburgermenu genoemd. De hoofdmenupagina's zijn niet direct zichtbaar, maar worden getoond als een gebruiker het menu openklapt. Ieder elementen 'zoekt' dus in ieder scenario zijn plek, zodat de informatie altijd op een overzichtelijke manier gepresenteerd wordt. Een gebruiker hoeft daarbij niet in te zoomen of horizontaal te scrollen om de informatie te bekijken.
Het hebben van een responsive website biedt, naast het gebruiksgemak voor de bezoeker, meer voordelen. Zo vindt Google het steeds belangrijker dat websites ook op mobiele apparaten goed werken. Het is in het belang van Google dat ze hun bezoekers niet alleen de meest relevante informatie voorschotelen, maar ook de informatie die het makkelijkst te raadplegen is. Een responsive website krijgt van Google dan ook een streepje voor op een niet-responsive website, wanneer een zoekopdracht vergelijkbare resultaten oplevert.
Een responsive website doet zich dus op ieder apparaat anders voor, maar het is één en dezelfde website. Dat houdt in dat er ook maar één beheersysteem (CMS) nodig is om alle content te beheren. Zo publiceer je dus met één klik content voor bezoekers thuis achter een laptop, in de trein met een tablet of in de stad met een mobiele telefoon.
Op apparaten die met een muis bestuurd worden, kun je testen of een website responsive is door het browserscherm vanuit de rechter benedenhoek geleidelijk kleiner te slepen. Bij een responsive website verspringen er elementen en valt er nooit informatie aan de linker- of rechterkant weg. Op een tablet of
telefoon herken je een responsive website aan het feit dat je niet hoeft in te zoomen om de teksten goed te kunnen lezen. Daarnaast past de website zich aan op het moment dat je het apparaat kantelt.
SWiF ontwikkelt sinds eind 2013 alleen nog maar responsive websites en heeft inmiddels ervaring opgedaan met een aantal uitdagende responsive projecten, zoals www.jouwaanbieding.nl, www.hierhebikpijn.nl en www.musicconnect.nl. We ontwerpen en ontwikkelen zowel responsive maatwerk websites (waarbij de informatie het uitgangspunt vormt) als responsive InstapWebsites (waarbij de reeds bestaande structuur het
uitgangspunt vormt).
Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden van een responsive website te bespreken, via onze contactpagina of bel: 073 6 102 103.