Klik hier! Doe. Het. Niet.

De zoekterm Click here levert ruim twee miljard resultaten op in Google. Ons eigen Oer Hollandse Klik hier een slordige 56 miljoen. Deze niets aan de verbeelding overlatende kreet is al zo oud als het internet zelf. Maar waar zo veel elementen op het wereldwijde web in de loop der jaren zijn ingehaald door de tijd, uitgekotst, afgeserveerd of simpelweg verdwenen, is die vermaledijde Klik hier nog altijd massaal aanwezig. Sterker nog; het krioelt ervan. Nóg sterker nog; er komen er steeds meer bij!

Stop met 'Klik hier'

Nee echt, stop met Klik hier. Waarom? Omdat we bij een deurklink ook niet een briefje met de tekst Druk naar beneden hangen. Omdat er op geen enkele balpen een pijl naar het drukknopje staat met de tekst Indrukken om pen te gebruiken. Omdat we, voordat we onze jas dichtritsen, niet elke keer de tekst Schuif rits omhoog om jas te sluiten hoeven te lezen. Omdat we nou eenmaal weten hoe dat soort dingen werken. Daarom.

En trouwens... Klikken?

Vroegâh wisten we dat nog zeker ja. Maar tegenwoordig bestaan er ook apparaten waar geen muis – en dus ook geen geklik – aan te pas komt. Apparaten die zo heel af en toe in sommige omstandigheden ook wel eens worden gebruikt om iets op internet te doen. Vandaag de dag zou er dus eigenlijk moeten staan Klik of tap hier. Nou ja, vandaag de dag zou dat soort onzin er helemaal niet meer moeten staan bedoel ik natuurlijk. Dat is beter voor iedereen.

Beschrijvende links

Nog een reden om Klik hier voorgoed naar het Rijk der Verdoemenis te verbannen (indien dat rijk bestaat natuurlijk en zo niet, dan is dat rijk hierbij gesticht met Klik hier als enige inwoner): het helpt de bezoeker niet. Informatie op internet wordt gescand door de lezer. Die wil in een paar seconden zien of de informatie waardevol is, óf dat er wellicht wordt verwezen naar waardevolle informatie. Links worden daarbij extra aandachtig gescand.

Stel, je scant een pagina op een website met kooktips voor meer informatie over pannenkoeken bakken. Op welke link zou je eerder klikken?

1. Wilt u meer informatie over pannenkoeken bakken? Klik hier!
2. Lees meer informatie over pannenkoeken bakken.

Het goede antwoord is natuurlijk optie 2 en iedereen die anders beweert… die bakt ze wel héél bruin.

Google

Nou vooruit, nog één argument om voorstanders van de Klik hier-beweging tot inkeer te brengen. Beschrijvende links maken websites beter vindbaar. De website met kooktips uit het voorbeeld wil graag gevonden worden op de zoekterm pannenkoeken bakken. Beschrijvende links helpen daarbij. Klik hier helpt daar niet bij. Tenzij ze de concurrentie aan willen gaan met die overige 63 miljoen zoekresultaten voor die zoekterm.

Maar voordat ze daar op de eerste plaats staan…