Witruimte in webdesign De kracht van niks

Teksten, titels, links, buttons, iconen, foto’s en video’s. Zomaar wat elementen die ons in staat stellen om informatie te communiceren naar de bezoekers van onze website. Zonder deze elementen wordt dat knap lastig. Maar met alléén deze elementen ook. Voor een soepele online communicatie is een belangrijke rol weggelegd voor een element waarvan de waarde nog te vaak wordt onderschat: witruimte.

Negatieve ruimte

Witruimte wordt door designers ook wel negatieve ruimte genoemd, maar anders dan de term doet vermoeden is de bijdrage ervan toch vooral positief te noemen. Net als bij jou thuis. Daar zou je de ruimte tussen de muren en meubels negatieve ruimte kunnen noemen. Misschien vind je het fijn om in één stap vanaf de eettafel op de bank te kunnen ploffen, of vanuit je bed onder de douche te stappen. Maar de meeste mensen geven toch de voorkeur aan wat bewegingsruimte. Op een website is dat niet anders. Een scherm heeft, net als een huis, maar een beperkte ruimte. Het gaat erom wat we doen met de elementen in die ruimte.

De woonkamer inrichten

In je woonkamer zijn een aantal elementen écht belangrijk / onmisbaar. Een bank, een salontafel, wellicht een lekkere stoel, een TV-meubel, een kast… Dat heb je er toch al snel wel staan. Nu kún je er natuurlijk voor kiezen om ook nog een bar, pooltafel, dressoir, tweepersoons bed, zwembad, auto, springkussen en helikopter in je woonkamer te zetten. In mijn geval zou dat echter betekenen dat ik nauwelijks witruimte in mijn woonkamer overhoud. En geld voor een groter huis heb ik niet. Na die helikopter was het op.

What's your point, Vanessa?

Op een website is het van een aantal elementen écht belangrijk dat ze direct zichtbaar zijn. Een menu, een logo, wellicht een mooie foto, een introducerende tekst en verwijzingen naar de belangrijkste onderdelen van de site. Nu kún je er natuurlijk voor kiezen om ook nog een blogbericht, nieuwsoverzicht, banner, contactformulier, video, fotoalbum, webshop, Facebook widget, aanmeldformulier en weersvoorspelling op dat scherm te proppen. In mijn geval zou dat echter betekenen dat ik je website nooit meer bezoek.

Het voordeel van een website ten opzichte van een huis

Het voordeel van een website ten opzichte van een huis is… dat er áltijd meer ruimte is. Je hoeft alleen maar naar beneden te scrollen. Kortom: probeer niet alles wat ook maar enigszins belangrijk lijkt bovenin de website te plaatsen. Geef eens wat vaker de voorkeur aan witruimte. Op die manier blijft de website rustig en overzichtelijk. Voor de gebruikers is dat een verademing. En dat ze een stukje moeten scrollen om bij die video te komen, is net zo erg als dat ze een stukje moeten lopen naar de bank: het is juist wel lekker.