Search Engine Advertising

SEA; Online adverteren

Door SWiF
Geplaatst op 8 september 2017

Iedereen kent 'm en bíjna iedereen maakt er volop gebruik van: de zoekmachine van Google. Heb je een prangende vraag? Stel 'm aan Google. Ben je op zoek naar die speciale uitvoering van je favoriete model sneakers? Google vindt ze voor je. Kinky kapper bij jou in de buurt? Pas de problème, mister Google weet 'm voor je te vinden. Je toetst jouw zoekterm in die magische zoekbalk en hoopt direct op je wenken te worden bediend. De lange lijst met resultaten kan nogal overdonderend zijn, maar de resultaten helemaal bovenaan de pagina springen al snel in het oog. Dat is misschien ook niet zo raar. Het kleine labeltje "adv." verraadt dat deze resultaten betaalde advertenties zijn. 'Search engine advertising' dus; in de digitale volksmond beter bekend als SEA.

SEA is dus geen SEO

De overige resultaten zijn de zogenaamde 'organische resultaten'. Dit zijn de resultaten die je door Google gepresenteerd krijgt aan de hand van Google's algoritmes. Die algoritmes bepalen in welke mate een website kwalitatief, snel, veilig, maar met name relevant is. Om hoog in de organische resultaten te komen pas je een mix van zoekmachine marketing technieken toe die bekend staat als SEO. SEO staat voor 'search engine optimization'. Wij nuchtere Hollanders zeggen liever 'zoekmachine optimalisatie'. Op een andere pagina op deze website vind je veel meer informatie over SEO.

Google AdWords

Iedereen reageert weer anders op de resultatenpagina in Google. De één klikt klakkeloos op het eerste de beste gesponsorde resultaat, de ander laat zich verleiden door één van de organische resultaten. AdWords is de (betaalde) advertentie dienstverlening van Google. Het grote verschil met de traditionele betaalde advertentiekanalen, zoals tv reclame, billboards, of gedrukte reclame (in vakbladen bijvoorbeeld), is dat Google AdWords een - in financieel opzicht - zeer controleerbare manier van betaald adverteren biedt. Je betaalt pas wanneer iemand op jouw advertentie heeft geklikt en dus niet voor het feit dat je advertentie wordt getoond. Wel zo eerlijk, want in dat laatste geval weet je immers niet of iemand ook daadwerkelijk contact met jou of je bedrijf zoekt. Je zou kunnen zeggen dat de 'ouderwetse' manier van adverteren - het bekende billboard langs de snelweg - in principe adverteren met een schot hagel is. Je betaalt voor het feit dat je getoond wordt, maar er zijn geen garanties dat het je iets concreets oplevert. Daarnaast zijn er nauwelijks manieren om je advertentie te monitoren. Online adverteren werkt anders. Hoogstwaarschijnlijk beter. Je kunt de interactie met je advertentie op de voet volgen, bijstellen en gaandeweg steeds verder optimaliseren.

Bereik je doelgroep

Google AdWords biedt een efficiënte manier van adverteren om jouw doelgroep te bereiken. Omdat je een campagne superspecifiek kunt inrichten, helpt SEA om precies jouw doelgroep te bereiken. Die nauwkeurige targeting kan jou of je bedrijf dus een behoorlijke boost geven! Wanneer een AdWords campagne op de juiste manier is opgezet en vervolgens goed gemonitord en bijgesteld wordt, betaalt een AdWords campagne in het zoeknetwerk van Google zich bijna altijd terug. Naast de advertentiemogelijkheden in de zoekresultaten van Google is er ook de mogelijkheid om te adverteren in het zogenaamde 'displaynetwerk'. YouTube en andere Google partner sites maken hier o.a. deel van uit.

De voordelen van Google AdWords

  • Website 'ala minute' beter vindbaar in Google op basis van je eigen unieke doelstelling
  • Directe toename van het aantal bezoekers van je website
  • Geeft een veel grotere kans op conversie op je website
  • Resultaten zijn meetbaar en inzichtelijk gemaakt in overzichtelijke rapportages
  • Een Google AdWords campagne draait bijna altijd met rendement

SEA zorgt dus voor meer verkeer op jouw website maar - belangrijker nog - ook voor meer gerichte handelingen, die we conversies noemen. Je kunt denken aan online aankopen, het invullen van contactformulieren of het aanvragen van offertes. Een conversie is uiteindelijk het doel van je online advertentie en kan dus van alles zijn.

Google AdWords campagne opzetten

Iedere Adwords campagne is uniek en kan op maat ingericht worden. Denk in ieder geval altijd goed na over die ene belangrijke vraag: "Welk doel wil je bereiken met jouw campagne?" Vervolgens bepaal je een strategie met behulp van een keyword (zoekterm) analyse. Welke zoektermen sluiten aan bij jouw branche, product, doelgroep of doelstelling van de campagne? Maar ook; welke termen worden veel gebruikt? En welke juist helemaal niet?

Belangrijke factoren die bepalend zijn voor een goede AdWords campagne:

  • Jouw product of dienst
  • De betreffende doelgroep
  • De doelstelling van jouw online advertentie campagne
  • De zoektermen die jouw doelgroep gebruikt en die aansluiten bij de campagne
  • De landingspagina's van jouw website of webshop die je wilt gebruiken om via de advertentie naar te verwijzen

De volgende stap is het aanmaken van een passend aantal advertentiegroepen binnen de campagne. In deze advertentiegroepen voeg je de keywords (zoektermen) toe die van toepassing zijn. Dit kan een relatief klein aantal van 5 tot 20 zoektermen zijn. Bij grotere campagnes kan het totaal aantal keywords verdeeld over de advertentiegroepen oplopen tot in de duizenden. Een Google Adwords campagne bestaat in ieder geval uit:

  • Een complete lijst met relevante zoektermen
  • Een logische verdeling van de zoektermen over de verschillende advertentiegroepen, eventueel gecategoriseerd op thema
  • Minimaal drie relevante advertenties per advertentiegroep
  • Een strategie voor het totaalbudget per periode

Een goede AdWords inrichting is bepalend

Als je campagne en advertentiegroepen goed zijn opgezet, kun je veel rendement behalen tegen lage kosten. Bij het inrichten van je campagne zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten:

  • Relevante keywords: leveren kwalitatief goede klikken op en behalen zodoende meer rendement
  • Google AdWords hecht veel waarde aan relevantie en kwaliteit via de 'Quality Score'. Relevante advertenties en landingspagina's: verhogen de 'Quality Score' en de kans op doorklikken.
  • Advertentiegroepen die ingedeeld zijn op thema presteren beter
  • Meerdere advertenties per advertentiegroep vergroten de kans dat je advertentie wordt getoond
  • Door te verwijzen naar de juiste landingspagina (deeplinking) zorg je voor een hogere 'Quality Score' en AdRank

Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om een campagne zo doeltreffend mogelijk te maken. Het grote voordeel van online adverteren met Google AdWords is dat je alle acties omtrent jouw campagne kunt raadplegen in rapporten. De kunst is om de juiste informatie  uit de rapportages te halen om jouw campagne te optimaliseren. Denk hierbij aan:

  • Doelgroep: leeftijd, geslacht, locatie of gedrag. Op welk moment van de dag presteert jouw advertentie bijvoorbeeld het beste?
  • Kwaliteit: Hoe vaak worden jouw advertenties getoond en wordt er veel op geklikt? Zijn de mensen die klikken de juiste mensen en verrichten ze de handelingen die je voor ogen had?
  • Budget: Geef je te veel uit aan je advertenties of juist niet genoeg? Hoe kun je meer rendement behalen uit jouw advertentiebudget?
  • Concurrentie: Hoe presteert je concurrentie en wat kun je aan je advertenties verbeteren om ten opzichte van je concurrent beter te presteren?
  • Conversie of ROI (return on investment): Converteert je campagne en heb je een goede ROI?

ROI

Uiteindelijk draait het bij (online) adverteren allemaal om ROI; return on investment. De ROI staat voor het bedrag dat na je campagne helemaal onderaan de streep staat: De kosten die je maakt voor de productie of inkoop van jouw product, opgeteld bij de kosten van jouw advertentie(s). En dat dan weer verrekend met de totale opbrengst van de campagne, volg je 'm nog?

Het mooie van SEA is dat je net zo lang kan monitoren en bijstellen totdat je een succesvolle campagne hebt ingericht die voldoende rendement oplevert. Besef wel dat - wanneer je dit doel bereikt hebt - het niet wil zeggen dat dit zo blijft. De concurrent blijft natuurlijk op zoek naar hetzelfde resultaat en kan jou eventueel weer voorbij streven. Alleen door op de hoogte te blijven van de resultaten en te anticiperen op veranderingen, blijft het rendement van jouw AdWords campagne optimaal.

Say-ja to SEA!

Is jouw interesse in AdWords gewekt? Misschien heb je de spirit te pakken om er zelf eens mee aan de slag te gaan. De AdWords interface is immers voor iedereen vrij toegankelijk. Mocht je het niet aandurven, dan staat SWiF je graag met raad en daad bij. Kom langs voor een vrijblijvend gesprek en een kop koffie op ons kantoor in Den Bosch. Say-ja to SEA!

d